16/1/13

Τι είναι ένα φιλοζωικό σωματείο;


Το παρακάτω άρθρο αναρτήθηκε στη διαβούλευση για το νέο νόμο για τα αδέσποτα, από ένα μέλος φιλοζωικού σωματείου και παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Περιγράφει τη δομή , λειτουργία αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φιλοζωικά σωματεία στη χώρα μας,  από την εμπειρία ενός ενεργού μέλους.

Τι είναι ένα ζωοφιλικό σωματείο;

Δεδομένης της λιγοστής και σποραδικής φροντίδας του κράτους στην Ελλάδα για τα ζώα, και την πρόσφατη σχετικά δημιουργία νόμων που δεν εφαρμόζονται πλήρως η δεν καλύπτουν το φάσμα της ζωοφιλίας, οι άνθρωποι που αγαπούν τα ζώα διαλέγουν τρεις δρόμους.

    Ο πρώτος δρόμος είναι να ταΐζουν όσα ζώα μπορούν οπότε μπορούν χωρίς να πολυασχολούνται,
    ο δεύτερος είναι να φροντίζουν ενεργά τα ζώα της γειτονιάς τους μαζί με τα δικά τους και όσα άλλα έρχονται και αυτό σημαίνει πολλές ευθύνες και προσωπική επιβάρυνση του κόστους και της ποιότητας ζωής τους
    o τρίτος δρόμος είναι να συσπειρωθούν σε μία οργάνωση, να την φτιάξουν η να μπουν σε μία ήδη υπάρχουσα έτσι ώστε εκτός απο τα ζώα που φροντίζουν, να βοηθήσουν και σε γενικότερα θέματα φιλοζωίας όπως η κακοποίηση ζώων, τα τσίρκο, τα πειράματα, το θέμα των αδέσποτων και τα λοιπά.

Το σωματείο λοιπόν είναι μια μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση που αποτελείται από πολύ φιλόζωους και σπλαχνικούς ανθρώπους κατά βάση που όμως έχουν ο καθένας την προσωπικότητα του, τις ικανότητες όπως και τις αδυναμίες τους. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στα περισσότερα νοιάζονται πραγματικά για τα ζώα. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει μια ομάδα που φαίνεται να είναι φιλοζωική αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αλλά πιστεύω ότι τα περισσότερα σωματεία δεν είναι σε αυτήν την κατηγορία. Είναι απλά άνθρωποι που θέλουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό και έχουν αφιερώσει πάρα πολύ από τον χρόνο και τη ζωή τους σε αυτό το θέμα δεδομένου ότι δεν υπάρχει σωματείο με πάνω από 20-30 ενεργά μέλη το πολύ. Τα περισσότερα μέλη απλά δίνουν που και που χρήματα για τα αδέσποτα , αγοράζουν ημερολόγια και αισθάνονται ότι βοηθούν τα ζωάκια, πράγμα που είναι αλήθεια.

Δυστυχώς είναι λίγα τα μέλη που είναι ενεργά κι έχουν διάθεση για προσωπική εμπλοκή είτε προσφέροντας χώρο φιλοξενίας, είτε βοήθεια στο πιάσιμο ζωών και στη μεταφορά τους προς ένα γιατρό είτε ασχολούμενοι διαδικαστικά με σταντ ενημέρωσης και αλληλογραφία.
Το αποτέλεσμα στα περισσότερα σωματεία είναι όπως και στις ελληνικές επιχειρήσεις ότι όλοι κάνουν λίγο από όλα απλά κάποιος κάνει λίγο περισσότερο αυτό η το άλλο.

Που οφείλεται η δυσλειτουργία?

Η έλλειψη οργάνωσης των περισσοτέρων σωματείων που στον έξω κόσμο εκφράζεται με το παράπονο  μα τηλεφώνησα τόσες φορές και δεν το σήκωσαν όταν τους ήθελα, δεν με βοηθήσαν όταν χρειάστηκα, δεν είναι καλοί η αποτελεσματικοί, οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ατόμων και στη έλλειψη συνείδησης από τους Έλληνες ότι ένα σωματείο αποτελείται από εθελοντές κι όχι από επαγγελματίες. Περιμένουν συνήθως μια οργάνωση ιδανική με γραμματέα να απαντάει 24 ώρες το 24 άωρο και να κατευθύνει, με ασθενοφόρα να μεταφέρουν τα ζώα, να έχουν καταφύγιο κλπ. Αυτό υπάρχει εν μέρει στους δήμους σαν δυνατότητα αλλά μονάχα σε ένα πολυπληθές και άριστα οργανωμένο αλλά και πλούσιο σωματείο θα ήταν δυνατό να γίνει.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι δεν σκέφτονται να ενοχλήσουν τους δήμους, το θεωρούν δεδομένο ότι δεν θα είναι κανείς το σαββατοκύριακο για παράδειγμα κι έτσι κάθε σαββατοκύριακο τα σωματεία έχουν εκατοντάδες επείγουσες κλήσεις δηλαδή ο εθελοντής που απαντάει σ ένα κινητό συνήθως και προσπαθεί να αξιολογήσει τι είναι το πιο επείγον για να βοηθήσει οποίος μπορεί.

Πάρα πολλές κλήσεις κατά συνέπεια μένουν αβοήθητες και οι άνθρωποι κακοχαρακτηρίζουν το σωματείο αγνοώντας την πραγματικότητα. Τα περισσότερα σωματεία προσπαθούν έχοντας πήξει από φιλοξενούμενα ζώα να κατευθύνουν τους ανθρώπους στους δήμους γιατί είναι αδύνατο να χειριστούν τέτοιον όγκο ζωών αλλά και για να πιεστούν αυτοί να ενεργοποιήσουν προγράμματα επιχορηγούμενα κα να βοηθηθεί γενικά ολόκληρη η εκάστοτε πόλη. Ο τρόπος που θα γίνει αυτή η παραπομπή εξαρτάται κυρίως από το ποσό εξασθενημένο είναι το άτομο που απαντάει στο τηλέφωνο, ενδεικτικά αναφέρω ότι στο δικό μας, αυτό το άτομο έχει σπάσει το πόδι του και απαντάει όλη τη μέρα από το κρεβάτι του νοσοκομείου για να φανταστείτε, είναι όμως το μόνο που έχει χρόνο και πείρα για να κρίνει τα άκρως επείγοντα.

Τι αντιμετωπίζουν και τα έχουν παίξει;;

Οι κλήσεις αφορούν ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, από εξαγριωμένους γείτονες που απαιτούν να πάει το σωματείο να πάρει  σκύλο που γαυγίζει απλά λέγοντας τους που είναι, από κατόχους αστειρωτων ζώων με μωράκια που περνούν και λένε που να σας αφήσω τα έξι γατάκια της γάτας μου που δεν ξέρω που να δώσω, από καταγγελίες γειτόνων για φόλες και κακοποίηση ζωών, μέχρι αγχωμένους ιδιοκτήτες που ρωτούν για το ζωάκι τους και άτομα που θέλουν τάχα να υιοθετήσουν γατάκι αλλά το θέλουν μονάχα καφετί μα μια βούλα μαύρη στο δεξί αυτάκι γιατί έτσι ήταν το προηγούμενο που έχασαν πριν ένα μήνα.

Όταν το σωματείο διαθέτει χώρο φύλαξης ζώων έχει να αντιμετωπίσει άτομα που πηγαίνουν και του αφήνουν κουτάβια , γατάκια, μαμάδες και μικρά έξω από την πόρτα έστω κι αν τα μέλη τους εξηγούν ότι επιτρέπονται και μπορούν να φροντιστούν μονάχα 50 ζώα για παράδειγμα… όταν τους αφήνουν γατάκια και σκυλάκια τα παίρνουν, τι να κάνουν αφού τα λυπούνται αλλά καταλήγουν με απίστευτα πολλά ζώα που οι ίδιοι δυσκολεύονται μετά να καθαρίσουν και να διαθέσουν για υιοθεσία.

Έτσι έκλεισαν τα περισσότερα καταφύγια που δημιουργήθηκαν και όσοι ιδιώτες έχουν κτήματα που φροντίζουν πολλά ζώα ξέρουν ότι τελικά καταλήγει κανείς με πολλά άρρωστα γιατί χρειάζεται προσωπικό, φάρμακα, φροντίδα και πολλά χρήματα, ενδεικτικά γύρω στις 5000 ανά μηνά θέλει ένα κυνοτροφείο για να λειτουργήσει σωστά. Τα περισσότερα φιλοζωικά σωματεία λειτουργούν με εθελοντές που φιλοξενούν τα ζώα γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγω. Κάποια διαθέτουν χώρο που προσπαθούν απίστευτα να κρατήσουν καθαρό και υγιή για τα ζώα δεδομένου ότι είναι πολύ λίγοι για να τα φροντίσουν σωστά και έρχονται να προστεθούν συνεχώς νέα.

Προσπαθούν να απομονώνουν τα άρρωστα από τα υγιή για να μην κολλάνε αναμεταξύ τους και να έχουν ένα χώρο καραντίνας αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο όταν έχεις 20 γατάκια και 30 και Κάποια έχουν έιτζ, παλλευκοπενία και αλλά και χρειάζεται να έχει κανείς πλήρη αντισηψία με πλύσιμο και απολύμανση όταν πάει από τα μεν στα δε. Μπορεί να είναι μόνο ένας η δυο που θα ασχοληθούν και θα πρέπει πλένονται κάθε τρεις και λίγο για παράδειγμα.

Τα περισσότερα σωματεία έχουν ελλείψεις σε τροφές, φάρμακα, κουπάκια φαγητού, κουβέρτες και σπιτάκια. Μερικά διαθέτουν αυτοκίνητο ειδικό αλλά πολλά δεν έχουν άτομα να το οδηγήσουν.

Οι γιατροί που συνεργάζονται με το σωματείου είναι πολύ φιλόζωοι άνθρωποι που έχουν οι ίδιοι ζώα. Είναι πολύ έμπειροι που με ελάχιστα μέσα προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Κάνουν μικρές τομές στα αδέσποτα για να μην ανοίξουν έξω στη φύση μετά τη στείρωση, στειρώνουν πολλά κάθε μέρα, φροντίζουν όσα μπορούν κι όσα τα φάρμακα που διαθέτουν και το ιατρείο τους, επιτρέπει. Συνήθως δουλεύουν πολλές ώρες εκτός των συνηθισμένων ωρών, ενδεικτικά αναφέρω ότι γνωστός κτηνίατρος σωματείου που ξέρω έπαθε πρόσφατα υπερκόπωση τον πήγαν στο νοσοκομείο και μετά την επόμενη λόγω φόρτου εργασίας ξαναγύρισε στην δουλειά. Εξίσου μιας και φυλάνε ζώα κατεβαίνουν από τα σπίτια τους και τα σαββατοκύριακα για να τα φροντίσουν και για να φύγουν διακοπές πρέπει να βρεθούν εθελοντές να τα φιλοξενήσουν. Πολλοί όταν καταλαβαίνουν ποσό πιεστικά και ψυχοφθόρα είναι όλα αυτά εγκαταλείπουν.

Οι δικηγόροι των σωματείων Είναι απλά φιλόζωοι δικηγόροι που θέλουν να δώσουν λίγο από το χρόνο τους και συχνά όταν καταλαβαίνουν τον φόρτο εργασίας από τις καταγγελίας τους πιάνει απογοήτευση και κοιτάνε να μην απαντάνε σε όλες τις κλήσεις με την ελπίδα ότι θα επιμείνουν οι πιο επείγουσες μόνο περιπτώσεις. Πολλοί δεν αντέχουν και αποχωρούν η διαλέγουν συγκεκριμένες υποθέσεις μίας και δεν αμείβονται καθόλου ή ελάχιστα για όλα αυτά.

Το αποτέλεσμα:

Το αποτέλεσμα είναι άνθρωποι φιλόζωοι μεν αλλά κατά βάθος πικραμένοι από την αδιαφορία του κόσμου, υπερφορτωμένοι με ευθύνες και απίστευτα πιεσμένοι από όλη αυτή την κατάσταση. Πολλές φορές επειδή τους παίρνει κανείς σε κινητά όλο το 24 άωρο αναγκάζονται να το κλείνουν για να έχουν ελάχιστες προσωπικές στιγμές με τους ανθρώπους που αγαπούν και τον εαυτό τους. Είναι άνθρωποι που περνούν σχεδόν κάθε μέρα σώζοντας Παρά πολλά ζώα αλλά και έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με θάνατο, κακοποίηση, έλλειψη κατανόησης από τις αρχές, παθολογικούς φιλόζωους, συλλέκτες ζωών, κυνηγούς, έλλειψη φαρμάκων και χρημάτων, έλλειψη εκτίμησης και χαρακτηρισμός ως «τρελοί με τα ζώα», θυμό των ανθρώπων και απαίτηση να φέρονται σαν επαγγελματίες ενώ στην ουσία είναι απλά εθελοντές φιλόζωοι.

Τι μπορεί να κάνει ο καθένας που αγαπάει τα ζώα για να βοηθήσει αυτή την κατάσταση;

Οι ουσιαστικές ανάγκες ενός σωματείου είναι ΧΡΗΜΑΤΑ και ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ στην ουσία.

Οι πρακτικές ανάγκες του κάθε σωματείου συνοψίζονται στα εξής:
• Χρήματα για φάρμακα, τροφές, μεταφορικά έξοδα, παγίδες πιασίματος ζώων και περίθαλψη.

• Αν δεν υπάρχουν χρήματα, τροφές σκύλων, γάτας, μικρών, γάλα για γατάκια – σκυλάκια, κουβέρτες μπωλάκια, σπιτάκια, χαρτόκουτα, γατοφορεια, κλουβιά, παγίδες, φάρμακα, αποπαραστιτικα, σύριγγες, εφημερίδες , μαξιλαράκια, τα πάντα σε αυτά τα είδη.

• Άτομα που τα πάνε καλά με σκύλους η γάτες η αλλά ζώα, και μπορούν να τα πιάσουν η να μάθουν να τα πιάνουν για στείρωση και φροντίδα.

• ‘Άτομα που να μπορούν να φιλοξενήσουν άρρωστα αλλά και υγιή ζώα.

• Άτομα για να βοηθάνε στην επιλογή κλήσεων και να απαντάνε σε τηλέφωνο.

• Άτομα που να βοηθούν στις δημόσιες σχέσεις, στο να κρατάνε σταντ και να ενημερώνουν τον κόσμο, στις επαφές δήμους, κοινότητες, αρμόδιους, μέσα μαζικής ενημέρωσης, εταιρείες τροφίμων.

• Άτομα που τα πάνε καλά με τα παιδιά , παιδοψυχολόγοι, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, κλόουν, να ενημερώνουν τα παιδιά στα σχολεία σε κάθε ηλικία.

• Άτομα που τα πάνε καλά με τους ενήλικες, δικηγόροι, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, επικοινωνιακοί άνθρωποι, άνθρωποι που αντέχουν στην απογοήτευση του να έρχονται σε επαφή με θάνατο και κακοποίηση ζώων, άνθρωποι με εμπειρία στις δημόσιες σχέσεις, για ενημέρωση και επίλυση προβλημάτων.

• Οδηγοί αυτοκινήτων, για μεταφορά ζώων.

• Άτομα με ευαισθησίες και καλή γνώση γραπτού λόγου για αλληλογραφία, σύνταξη δελτίων τύπου, προγραμμάτων επιδότησης, κλπ.

Αυτά τα πράγματα τα φορτώνονται όταν είναι λίγοι τα πιο ενεργά μέλη και οι ανάγκες είναι πάντα άμεσες και επείγουσες


Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ "ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ" ΜΙΛΟΥΝ...

NEVER BE SILENT...

Μας ακολουθούν

O θησαυρός!

Η..Αγέλη..

Για να μη μας ξεχνάς!!

Θέλεις να μαθαίνεις τα νεα μας:

Το κανάλι μας στο YouTube

Πες το σ'ένα φίλο

Tell a friend:

Όλες οι λιχουδιές

back to top

Σνιφ..σνιφ..Μυρωδίες...

Χμ!!Ενδιαφέρον!!

Google+ Badge

ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ;

Το σπίτι μας..

μονοπάτια..