3/7/12

Το κουτί πρώτων βοηθειών για το ζώο μας

Πρέπει να είστε πάντα προετομασμένοι για κάτι που θα τύχει στο ζώο σας! Ετοιμάστε ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών που θα έχετε πάντα στο σπίτι σας ή στο αυτοκίνητο, όταν πάτε βόλτα με το σκύλο σας. Το σημαντικότερο όμως δεν είναι μόνο το να έχετε το βαλιτσάκι αλλά και να ξέρετε πώς να χρησιμοποιήσετε κάθε φάρμακο! Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας τι χρειάζεται για κάθε ''ατύχημα''.
Μπορείτε να προμηθευτείτε βαλιτσάκι από το φαρμακείο ή απλά να χρησιμοποιήσετε κάποιο κουτί από κάποιο ποτό ή παλιό κουτί για κολατσιό.

Δείτε τι πρέπει να έχετε (πάντα με ελεγμένη ημερομηνία λήξης):

1. Γάζες και επιδέσμους για τυχόν αιμοραγίες
2. Οξυζενέ και betadine για άμεση απολύμανση ανοιχτού τραύματος/δαγκώματος από άλλο ζώο
3. Ψαλίδι
4. Φακό
5. Αιμοστατικό βαμβάκι
6. Γάντια (χειρουργικά)
7. Τσιμπιδάκι (για αφαίρεση αγκαθιού ή τσιμπουριού)
8. Αντιφλεγμονώδη χάπια για τυχόν τσιμπήματα (πχ Medrol)
9. Εμετική ένεση και ατροπίνη - αντιεμετική για διακοπή εμετού ,
για περίπτωση δηλητηρίασης (από φόλα) - ΑΦΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
10. Αποστειρωμένες σύριγγες
11. Βιβλιάριο ζώου
(Αν ο σκύλος σας έχει κάποια αλλεργία ή επιληψία ή κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, έχετε πάντα ένα κουτί από τα φάρμακα που παίρνει μέσα στο φαρμακείο πρώτων βοηθειών).


Θυμηθείτε ότι πολύ βασικό είναι να κρατάτε το ζώο σας ασφαλές μέχρι να το μεταφέρετε στο κτηνίατρο!

Αν είναι τραυματισμένο/πονά και δαγκώνει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λουρί του ή ένα κομμάτι επίδεσμο για να δέσετε ελαφρά το στόμα του.Αν σας δαγκώσει, από τον πόνο, θα χάσετε περισσότερο χρόνο μέχρι να του προσφέρετε αυτά που πρέπει.

Αν πρέπει να το σηκώσετε και να το μεταφέρετε, απλώστε μια μεγάλη κουβέρτα και σηκώστε την με το ζώο επάνω και ζητήστε βοήθεια από άλλο άτομο.

Πρέπει να ξέρετε τα βασικά: πώς να βάζετε επίδεσμο, πώς να μεταφέρετε το ζώο και τι έχετε σπίτι ή στο αυτοκίνητο.

Εννοείται ότι προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες στο σκύλο ή στη γάτα σας και μετά το μεταφέρετε αμέσως στον κτηνίατρο.

Αν φεύγετε για μια μεγάλη βόλτα ή για διακοπές, πρέπει από πριν να έχετε βρει πού υπάρχει κτηνίατρος και να έχετε γράψει το τηλέφωνο του για παράδειγμα στο κινητό σας.

Ανάλογα με το πού πάτε, πρέπει να λάβετε υπόψη τους αντίστοιχους κινδύνους. Για πράδειγμα, αν πάτε βόλτα με σκάφος, μπορεί ο σκύλος σας να πέσει στο νερό. Θα πρέπει τότε να κάνετε τεχνητή αναπνοή στο σκυλί σας. Αν πάτε στο βουνό, μπορεί ο σκύλος σας να δηλητηριαστεί από κάποιο φυτό ή να πατήσει κάποιο μεγάλο αγκάθι.

Ακόμα και στην απλή βόλτα όμως, μπορεί ο σκύλος σας να μπλεχτεί σε καυγά ή να τον χτυπήσει αυτοκίνητο.

Πρέπει πάντα με ψυχραιμία να του δώσετε τις πρώτες βοήθειες , να καλέσετε τον κτηνίατρο σας και να τον ενημερώσετε ότι θα είστε εκεί σε λίγη ώρα και έπειτα να φύγετε άμεσα με το ζώο για το ιατρείο.

Περάστε στην ταχεία κλήση του κινητού σας το τηλέφωνο του κτηνίατρου ώστε να το έχετε πάντα διαθέσιμο.

Μία καλή ιδέα είναι να έχετε στο κουτί πρώτων βοηθειών ένα χαρτονόμισμα, πχ των 50 ευρώ, μόνιμα ώστε όταν τύχει κάτι επείγον να ξέρετε ότι έχετε πάντα χρήματα εκεί, για ό,τι χρειαστεί.

* Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη γι αυτό προσέχετε τα ζώα σας. Ασφαλίστε το σπίτι ώστε να μην μπορούν να βγουν στο δρόμο, φοράτε πάντα λουρί και ταυτότητα στο σκύλο σας στη βόλτα και μην τα αφήνετε χωρίς επίβλεψη. Αν ωστόσο τύχει κάτι κακό, να είστε προετοιμασμένοι και ψύχραιμοι.

πηγή:adespoto.gr

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ "ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ" ΜΙΛΟΥΝ...

NEVER BE SILENT...

Μας ακολουθούν

O θησαυρός!

Η..Αγέλη..

Για να μη μας ξεχνάς!!

Θέλεις να μαθαίνεις τα νεα μας:

Το κανάλι μας στο YouTube

Πες το σ'ένα φίλο

Tell a friend:

Όλες οι λιχουδιές

back to top

Σνιφ..σνιφ..Μυρωδίες...

Χμ!!Ενδιαφέρον!!

Google+ Badge

ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ;

Το σπίτι μας..

μονοπάτια..